Oreste Teodorescu

Oreste Teodorescu

Noi suntem in acelasi timp beneficiarii si victimile mostenirii genetice si traditiei de care apartinem, traind cu totii intr-un imperiu al cuvintelor devenite concepte. Limbajul ne ofera acces la informatiile si experientele celorlalti oferindu-ne asadar un avantaj cognitiv imens, dar ne intareste si credinta ca propriul nostru sistem de raportare la viata si la lume este singurul valabil si astfel, ni se distorsioneaza simtul realitatii, dupa cum sustine Aldoux Huxley.

De la semnele pe care le percepem si pana la conceptele pe care le vehiculam, filtram informatia bruta, obiectiva, traducand-o in percepte in functie de programarea noastra neurolingvistica. Traditia, educatia, credintele, religia, filosofia si cultura ne altereaza subiectiv perceptia.

Eu predau la SSCTV un curs despre limbaj, manipulare si dezinformare, considerand ca atat in comunicarea obisnuita, dar mai ales in cea mediatica, suntem supusi cu asiduitate unei persuasiuni mascate care urmarește schimbarea percepției sau comportamentului celorlalti cu ajutorul unor tactici ascunse, amagitoare sau chiar abuzive. Pentru ca manipulatorul isi urmarește doar propriile interese, deseori in detrimentul altora, aceste metode pot fi considerate exploatatoare, imorale și inselatoare.

Pentru a nu fi victime, sau intr-un caz si ma rau, complici cursantii mei vor invata ca: manipulatorul își ascunde intențiile și comportamentele persuasive, cunoaște vulnerabilitatile psihologice ale victimei și determina ce fel de tactici ar putea fi efective si ca  nu se va  da inapoi de la vatamarea victimei daca este necesar.

Tot mai multi tineri viseaza la o cariera in presa, mai ales in televiziune si ar trebui sa inteleaga in primul rand ca media a devenit suportul principal pentru publicitate, asadar, chiar spalarea pe creier devine un obiectiv, caci prin lipsa de discernamant si filtrare rationala a informatiei, publicul captiv isi va risipi banii pe toate prostiile cu reclama la tv, devenind consumatori fideli si chiar obedienti.

Asadar, daca vrei sa devii un jurnalist onest, sau daca te-ai saturat sa ramai o victima neajutorata in fata manipularii si dezinformarii, te astept la cursurile sustinute de SSCTV.