Dezinformarea, o consecință a abuzului de informație?

Dezinformarea, o consecință a abuzului de informație?

Cel mai grav eveniment al anului acesta este de departe accidentul tragic din 30 octombrie. Nimic din ceea ce ne înconjoară nu a mai ramas la fel dupa ziua aceea – de la mediul politic, social, la viața noastră de zi cu zi. Cu toții, de la mic la mare, am fost atinși de tragismul și inexplicabilul acelei deflagrații. Se spune că la rău se vede exact ce nu merge și ce trebuie schimbat, iar din acea zi fatidică vedem cu toții că nimic nu mai poate rămâne la fel. Comunicarea este un domeniu ce nu putea să rămână neatins.

Ne-am confruntat în continuu în ultimii ani cu sintagma “criză de comunicare”, niciuna însă nu s-a comparat cu aceasta pe care o traversam acum. Goana dupa audiență și nevoia de senzațional a instituțiilor media alături de cultivarea spiritului usor morbid al nației române au transformat această dramă într-un show mediatic fără menajamente, într-o campanie grosolană de manipulare și intoxicare. Din pacate, au fost si victime, aceleasi care au suferit direct și in accidentul de la Colectiv. Familiile și răniții au fost victimele lipsei de etică a jurnalistilor, a lipsei de profesionalism a comunicatorilor și a lipsei in general a coordonarii din punct de vedere comunicațional și a lipsei purtătorilor de cuvânt. Printr-o coincidență  tragică, la două săptămâni de la  evenimentele de la Colectiv, au avut loc  atentatele de la Paris, iar publicul a avut ocazia sa compare conduita presei românesti cu cea a jurnliștilor francezi intr-un moment similar. Școala Superioară de Comunicare și Televiziune, www.ssctv.ro, o instituție de învățământ specializată în media și comunicare, lansează pe această cale, o invitație tuturor actorilor de pe piața de comunicare să participe la dezbaterea cu tema: “Unde se oprește nevoia de informare?” organizată la targul Gaudeamus, Romexpo, vineri, 20 noiembrie, la sala Mircea Sântimbreanu, nivelul 7.70, camera 341, la ora 11.00. Obiectivul întâlnirii este de a redeschide dezbaterea legată de raspunsul media la nevoia de informare a publicului.

Evenimentul se va desfășura pe parcursul unei ore și va beneficia de participarea invitaților noștri speciali: Oana Dobre-Dimofte, Iolanda Stăniloiu, Oreste Teodorescu, Mihai Melinescu, Camelia Spătaru.

SSCTv are stand expozițional la Targul Gaudeamus in imediata apropiere a sălii de conferință, unde se vor face înscrieri și testare video pentru prezentatori și reporteri tv. Pe tot parcursul târgului, lectorii și invitații SSCTv vor discuta cu toți cei interesați de zona de comunicare și media. Ne gasiti la Romexpo, la standul nr. 340, nivel 7.70, in zona Bursa Educației.

Vă așteptaăm,
www.ssctv.ro